18.06.2008

Priprave na pot

Objavljeno v Aktualno avtor doconwalk

Z organizacijo tovrstne poti je povezano veliko predpriprav. Sam se bom na tej poti načeloma izogibal vnaprejšnjemu planiranju do zadnjega detajla, pa vendar. Opisal bom stvari s katerimi sem se ukvarjal pred potovanjem. Navedel bom tudi nekaj blagovnih znamk, upam da ne bom delal prevelike reklame.Za začetek se pojavi vprašanje kako prispeti na začetek poti. Moje izhodišče za hojo bo bodisi St. Jean Pied de Port bodisi vasica Roncesvalles. V kolikor uspete rezervirati letalske vozovnice pravočasno, je letalski prevoz verjetno najcenejša opcija. Sam potujem z nizkocenovno letalsko družbo Ryan Air in sicer z vmesnim prestopom leta na letališču London Stansted. Za oba leta Graz – London in London – Biarritz sem odštel skupaj nekaj manj kot 50 EUR. V takšni režiji je potrebno računati z nekajurnim čakanjem na prestop, v mojem primeru 20 ur, ki pa jih bom izkoristil za obisk Cambridgea, ki je od letališča oddaljen le 45 minut z vlakom. Ko prispem v Biarritz, bom verjetno uporabil avtobus do Bayonnea in se nato odpeljal z vlakom do St. Jean Pied de Porta. Takšen je vsaj plan. Ker v Biarritz prispem okrog 15.00 ure bom imel dovolj časa za transferje do “refugia”, od koder bom naslednji dan pričel s hojo.

Druga stvar, ki ji sam pripisujem velik pomen je oprema. Opazil sem, da v večjih trgovinah s športno opremo prodajalci ne znajo odgovoriti na vprašanje: “Hodil bom 30 dni in približno 8 ur na dan, temperature bodo poletne, katere čevlje mi svetujete?”. Ponujali so mi različne čevlje, od takih za vodne športe, ker so lahki, do takih ki so namenjeni tenisu ali teku, ker je to tako ali tako nekaj podobnega. Navsezadnje sem se le dokopal do ustreznih informacij, ki jim verjamem, ker stojijo na argumentih. Čevelj naj bo v prvi vrsti dovolj lahek in trpežen. Tukaj najbrž ni dileme zakaj. Zaradi dolgotrajne hoje ne pristajat na čevlje s premehkim podplatom, v bistvu naj bo podplat raje trši kot mehkejši, narejen iz kvalitetne gume (npr. Vibram) in z blažilci sunkov vsaj v petnem delu. Osnovno pravilo je, da daljša kot je hoja, trši naj bo podplat, tako so mi vsaj zaupali strokovnjaki. Glede na to, da se odpravljam poleti, si želim da bi bil čevelj tudi dovolj zračen, zato sem že v izhodišču izločil visoke čevlje. Kot ponavadi v življenju ni mogoče imeti vsega naenkrat, zato sem se odločil za kompromis in sicer za čevlje Garmont Sticky Cat. Ne trdim da je to najboljša izbira, še manj da je edina. Moje osebno mnenje je da je pomembno predvsem, da se s čevljem že ob prvem stiku dobro ujameta. Torej: “malo me tišči ampak bo že….” v tem primeru odpade. Seveda čevlje kupite dovolj zgodaj, da bo dovolj časa da jih dobro uhodite. Potrebno si je priskrbeti tudi primerne nogavice z ojačitvami na peti in prstih ter brez šivov. Če si želite zmanjšati možnost žuljev, je dobro upoštevati ta nasvet, pravi Primož na svojem blogu o Caminu de Santiagu. Cenovni razred takšnih nogavic se giblje med 6 in 15 EUR za par. Sam zaupam slovenskim blagovnim znamkam, zato gredo z mano štirje pari nogavic Polzela. Če boste želeli najti boljše nogavice za takšno ceno (nekaj več kot 6 EUR), se boste morali zelo potruditi.

Tako imenovana sekundarna obutev, si po mojem mnenju zasluži prav takšno pozornost. S tem mislim na obutev s katero je mogoče hoditi po lažjih odsekih, v primeru da boste zelo ožuljeni, kadar bo zelo vroče ali za hojo po vodi (mogoče celo za tuširanje v manj čistih tuših). Seveda si v prvi vrsti želite dober in kvaliteten podplat in da se v čevljih udobno počutite. Odločil sem se, da bom izbral nekaj v stilu sandalov s paščki (Teva je verjetno med bolj znanimi proizvajalci tovrstne obutve), pa tudi LaSportiva ima nekaj zanimivih modelov. Nazadnje sem kupil sandale znamke KEEN, meni sicer nepoznana blagovna znamka, ampak kot mi je povedal inštruktor plezanja: “ne jih niti poskusit, ker jih boš kupil.” Pa še res je, kar padejo na nogo. Seveda plagiatorstvo tudi v obutvenem svetu ni izjema, zato ne nasedajte nečemu kar samo izgleda podobno. Navsezadnje bo kvaliteta vašega popotovanja v veliki meri odvisna od obutve.

V silnem zanosu planiranja in pozitivne naravnanosti je pomembno upoštevati tudi “just in case” ukrepe. Sem uvrščam osebno prvo pomoč in ureditev zdravstvenega zavarovanja. Romarji oz. pohodniki opozarjajo na nevarnost pred žulji, ki so milorečeno nadloga, čeprav so nekateri imeli to srečo da te nadloge niso bili deležni. V lekarnah sem našel Hansaplast mazilo za preventivo pred žulji (Blasen-Schutz Gel). Drug produkt istega proizvajalca so obliži za žulje (Blasen-Pflaster), ki služijo za hitro celjenje le teh. Oboje bo romalo v moj nahrbtnik. Nobenega od naštetih produktov še nisem preizkusil. Kaj več bom o tej temi bom napisal med potjo samo, čeprav roko na srce upam da mi obližev sploh ne bo potrebno uporabiti.

Zavarovalnice ponujajo številne pakete zavarovanja za povrnitev stroškov zdravstvene oskrbe. Odločil sem se za paket CORIS iz preprostega razloga, ker vključuje tudi povrnitev stroškov za zdravila, kar za vse tovrstne pakete ne velja. Morda je katero zavarovanje še ustreznejše za tak namen, vendar se s tem nisem pretirano ukvarjal. Sklenil sem zavarovanje za dobo 45 dni in za zavarovalno vsoto 15.000 EUR. Seveda je obvezna oprema tudi potrjena zdravstvena izkaznica in evropska kartica zdravstvenega zavarovanja s katero ste upravičeni do nujne zdravniške pomoči. Uredite si jo pravočasno.

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

 1. postelje pravi:

  Ja sej te superprofesionalne znamke so včasih čisto neznane, za LaSportiva tud nisem slišal dokler nisem kupoval plezalskih čevljev

  18.06.2008 ob 21:50

 2. Aleš pravi:

  Odličen prispevek. Hvala. Bo še kako prišlo prav. Sami se letos odpravljamo skupaj z otroci po slovenskem delu E6 (podobno kot lansko leto: http://www.edusatis.si/preprostost/?p=84). Tudi tu bodo te informacije prišle prav.

  Si se pa zelo znansveno lotil. Sam bi se bolj po kavbojsko…

  23.06.2008 ob 11:34

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !